8 redenen waarom e-mail(marketing) niet dood is

8 redenen waarom email niet dood is

 “Is het einde van e-mail nabij?”, deze vraag werd de voorbije jaren veelvuldig gesteld en is nog steeds een veel besproken onderwerp bij digitale marketeers en andere belanghebbenden. Met de komst van sociale media werd deze discussie alleen maar heviger. Zo verschenen er artikels waarin voorspeld werd dat sociale media en instant messaging applicaties (WhatsApp, FB Messenger en Skype) de ondergang zou betekenen voor e-mail.

Niets is minder waar, e-mail is na al die jaren niet te verslaan. Meer nog, het is sterker dan ooit en wint nog steeds aan populariteit. E-mail is het onkruid van het internet, het vergaat niet (dit bedoelen we weliswaar positief). We klampen ons voortdurend vast aan het vertrouwde communicatiekanaal dat de leeftijd van 50 nadert.

Lees hier waarom e-mail(marketing) nog steeds belangrijk en relevant is

Hier zijn 8 redenen waarom e-mail(marketing) niet dood is.

  1. E-mail is het beste kanaal in termen van ROI

Het onderzoek van The Econsultancy/Adestra (2016) toont aan dat 88% van de marketeers vindt dat e-mailmarketing voor een positieve return on investment (ROI) zorgt. Elke dollar dat gespendeerd wordt aan e-mailmarketing biedt een rendement van 44 dollar, een ROI van 4400% dus. Hiermee is e-mailmarketing het beste kanaal om te investeren, op de tweede plek staat SEO.

  1. E-mail is de standaard voor bedrijven

E-mail is het favoriete communicatiekanaal voor leidinggevenden en marketeers. Bovendien werd het door diezelfde groep aangeduid als meest effectieve media om de conversie, retentie en bewustzijn te verhogen. E-mail wordt dan ook door 82% van alle ondernemingen gebruikt, geen enkele kanaal doet beter.  Bovendien heeft e-mail ook als voordeel dat het als betrouwbaar en veilig wordt aanzien, iets wat ontbreekt bij Facebook en Twitter.

Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat er een consistente groei is in de uitgaven van e-mailmarketing sinds 2009. Er wordt geschat dat de uitgaven zullen blijven toenemen van 1,97 biljoen EUR in 2014 tot 2.92 biljoen EUR in 2019.

  1. Iedereen heeft een e-mailadres

Ken jij iemand zonder een e-mailadres? Ik alvast niet, zelfs mijn 85-jarige grootmoeder heeft een e-mailadres dat ze actief gebruikt. Ik durf zelfs te wedden dat je meer als één e-mailadres hebt.

Bij het inschrijven aan de hogeschool of universiteit ontvang je automatisch een e-mailadres, wanneer je begint te werken verkrijg je ook eentje. Zelfs wanneer je een account aanmaakt op Facebook bekom je een e-mailadres.

  1. Internet zonder e-mail is als café zonder bier

Uw e-mailadres is een unieke ID. Het is een persoonlijke identiteit dat je onderscheidt van andere internetgebruikers. Tegenwoordig heb je voor de meeste websites een e-mailadres nodig. Het is o.a. een vereiste voor het aanmaken van een social media profiel. Daarnaast wordt het ook gevraagd bij klantenondersteuning of bij het ontvangen van informatie. Elke web gebaseerde service vraagt bij het registreren om een e-mailadres in te vullen. Kortom, het meest populaire communicatiekanaal is niet zomaar weg te denken.

  1. Klanten blijven graag geïnformeerd

Klanten weten het graag als er kortingen worden uitgedeeld of als ze geld kunnen besparen. Meer nog, ze willen dit als eerste vernemen. Geen beter communicatiekanaal om uw kortingen en het laatste nieuws over uw producten of diensten te verkondingen dan e-mail. Het zijn immers kortingen die de online verkoop boosten. Volgens Statista (2015) verkrijgen 86% van de consumenten graag promotionele e-mails op maandelijkse basis van bedrijven waarmee ze zaken doen en 15% zou het zelfs dagelijks willen ontvangen.

Klanten verkrijgen ook graag e-mails die educatief zijn en hen iets bijbrengen. Kleine e-mail cursussen over een interessant onderwerp dat geschreven wordt door experten is een voorbeeld hiervan.

  1. E-mail is een lead en conversie machine

89% van alle ondervraagde marketeers vindt dat e-mail hun belangrijkste communicatiekanaal is voor leadgeneratie (DMA, 2015). Bovendien is e-mail 33% goedkoper dan andere leadgeneratie mechanismen. De conversiepercentage voor e-mail ligt driemaal hoger dan de conversiepercentage van sociale media en de waarde van e-mail conversie is 17% hoger dan datgene van sociale media (AdvanceOhio, 2016)

Meer dan 73% van de consumenten hebben aangegeven dat ze online aankopen hebben gedaan doordat ze beïnvloed werden door promotionele e-mails

  1. E-mail en mobile zijn beste vriendjes

Je hoeft geen marketeer te zijn om de exponentiële groei van het mobiele gebruik waar te nemen. Waarschijnlijk heb je dit ook al aan jezelf en in jouw omgeving gemerkt.

De mobiele evolutie gaat hand in hand met e-mail(marketing). De heropleving van de e-mail heeft veel te maken met het gebruiksgemak dat smartphones, tablets en andere mobiele toestellen vandaag bieden. Sinds de komst hiervan is het namelijk zeer makkelijk om in enkele seconden uw e-mails te checken.

Tegenwoordig wordt twee derde van de e-mails gelezen op een smartphone of tablet (Hubspot, 2016). Ongeveer 91% van de consumenten checkt zijn e-mail minstens eenmaal per dag op hun smartphone. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat één uur smartphonegebruik bestaat uit 25 minuten aan e-mail.

  1. E-mail vs. sociale media?

Met de komst van vele marketingkanalen, vooral bij sociale media, werd de effectiviteit en relevantie van e-mailmarketing in vraag gesteld. Heeft het succes van sociale media ertoe geleid dat e-mailmarketing niet meer relevant is? Absoluut niet!

Het is geen kwestie van deze twee uit te sluiten, sociale media en e-mail mogen niet beschouwd worden als elkaars concurrenten. Ze zijn immers het meest efficiënt als ze complementair gebruikt worden. Marketeers die e-mail(marketing) op een creatieve manier gebruiken in combinatie met andere digitale kanalen zijn diegene die de beste resultaten verkrijgen. De sleutel tot succes is de integratie van sociale media EN e-mailmarketing.

 


Ontdek Kompass Benelux op sociale media:
Website
Facebook
LinkedIn
Instagram

Share Button

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *